Vil du gå i flagg­borgen 17. mai?

Tradisjonen tro inviteres speiderne til å delta i årets flaggborg. Deltakelse i flaggborgen er en fin opplevelse. Speiderne får se det sermonielle på Skaugum og i sentrum på nært hold og er gode «reklameplakater» for speiderne.

Vi har de senere år hatt stor pågang og 17. mai-komiteen har satt begrensninger på 40 speidere totalt, vi fordeler med halvparten fra NSF og halvparten fra KFUK-M. Hvem som får være med fordeles på gruppene etter tidspunkt for påmelding.  Så meld deg på raskt!

Flaggborgen er åpen for speidere f.o.m. 5. klasse.

De som får plass får egen epost om dette. Husk å melde fra på skolen at speideren skal gå i flaggborgen i stedet for sammen med klassen. Meld fra til gruppens leder om speideren ikke skal være med likevel!

Obligatorisk øvelse 16. mai

Alle speiderne må møte til øvelse 16. mai kl 16:30 på Jansløkka skole. Treningen varer i omtrent 1 time. Speidere som ikke deltar på øvelsen kan dessverre ikke være med i flaggborgen. Husk belte på buksa og klær etter vær.

17. mai

Fremmøte på Jansløkka skole senest klokken 7:30. Vi marsjerer da opp til øvre port inn til Skaugum. Toget skal være ferdig oppstilt klokken 7:50.

Program på Skaugum

Vi ankommer Skaugum ca 8:15. Kronprinsfamilien kommer ut på trappa. Fra løvene og forbi trappa hilser vi med flagget på strake armer over hodet. Vi samles i enden av gårsplassen og står pent med flaggene i bakken.

Vi synger «Fedralandet/Gud signe vårt dyre fedreland» av Elias Blix og Christoph Ernst Friedrich Weyse. Øv gjerne på forhånd!

Gud signe vaart dyre Fedraland
Og lat det som Hagen bløma!
Lat lysa din Fred fraa Fjell til Strand
Og Vetter fyr Vaarsol røma!
Lat Folket som Brøder saman bu,
Som Kristne det kann seg søma!

Vaart Heimland i Myrker lenge laag,
Og Vankunna Ljoset gøymde.
Men Gud, du i Naade til oss saag,
Din Kjærleik oss ikkje gløymde:
Du sende ditt Ord til Norigs Fjell,
Og Ljos yver Landet strøymde.

Blomsterbarna overrekker buketter til kronprinsparet. Leder av 17. maikomiteen holder tale. Vi roper 3  x hurra og synger ett vers av «Ja, vi elsker». Deretter fortsetter toget gjennom Skaugum og vi går ned gårdsveien til Kirkeveien.

Avslutning

Toget oppløses på torget i Asker omtrent klokken 9:45. Speidere kan hentes ved Venskaben (det hvite trehuset ved parkeringsplassene ovenfor sentrum) rett etter dette. Det er et arrangement inne på Venskaben i år, så ikke stå rundt inngangen slik at dere sperrer adkomsten for dem som skal dit.

Ta gjerne med en flaske vann til speideren, spesielt om det er sol og varmt. De får brus og boller, men kan trenge mer påfyll. Drikk gjerne litt ekstra vann til frokost om det ser ut til å bli varmt.

Stengte veier

Politiet stenger deler av Kirkeveien og Semsveien for biltrafikk kl 7:00 (se de blå strekene på kartet). Speiderne kan ikke kjøres nærmere enn til Kirkeveien/Haugboveien og Kirkeveien/Vakåsveien etter dette. Samkjør gjerne!


Hvis privat kjøring er umulig kan speideren ta buss med klassekamerater, men da må de komme seg raskest mulig bort til flaggborgen så snart bussen ankommer, og stille opp bakerst.

Speiderdrakt og belte

Antrekk er mørke bukser med belte og speiderdrakt. Det er lov å gå i shorts eller skjørt, men fargene må være mørke eller i hvertfall ikke glorete. Lengden bør være et stykke ned på låret. Jentemoten er superkorte shorts, men det går an å klippe av en bukse eller kjøpe gutteshorts.

Ta på:

  • Ulltrøye om det er kjølig, ev. t-skjorte eller ingenting under skjorta.
  • Speiderskjorte med skjerf
  • IKKE regntøy e.l. ytterplagg, ha på varmt nok under skjorta
  • Gode sko, f.eks. joggesko (helst ikke glorete farger) – ikke vonde pensko. Knyt lissene! Bruk heller ullsokker i skoene enn gummistøvler om det er meldt regn..
  • Mørk/nøytral bukse/shorts/skjørt med belte (olabukse går fint) med belteløkker i livet.
  • Mørk/nøytralt belte med klassisk spenne. Det er viktig at beltet sitter godt, gir god støtte til flagget og ikke løsner av seg selv (klipsbelter)

Ta helst ikke med mobil, gjør heller tydelige avtaler mellom speider og foresatte om henting. Mobiler som stikker opp av lommer er ikke lov.

Bruk belte!

Vi har ikke bandolær, så alle må ha på belter som flagget kan hvile mot. Eventuelt kan dere bruke en flaggkopp på om dere skulle ha det liggende eller vil lage en. Askerspeiderne har noen flaggkopper til de minste. Fotovesker, drikkebelter o.l. magebelter med en holder på kan også brukes, men unngå prangende/fargesterke varianter.

Flaggbæring

Det er viktig å holde avstand til de andre flaggbærerne, og gå på linje med både de foran og bak, og de på samme rad.

Vi bruker hele veibredden, tre speidere per rad med 1,5-2 meter mellom hver speider og samme avstand mellom radene.

Det er flere speidere enn flagg. Derfor kommer vi til å bytte underveis så alle får bære minst ett stykke. De største bærer hele veien.

Speiderne må huske på:

  • Å gå på linje med de to andre i sin rad og holde avstand til raden foran. NB! Også speiderne bakerst uten flagg må passe på dette.
  • IKKE kontakt russ, be om russekort osv
  • ikke gå med henda i lomma o.l., gå rett og pent

Å hilse med flagget

På Skaugum og ved minnestøtten skal flaggene bæres på strake armer over hodet.  Flagget må ikke subbe i bakken (de laveste speiderne må løfte skrått, de lange løfter så stanga ligger vannrett). Løft mot høyre foran Skaugum, løft mot venstre foran minnesmerket.

Det kan være tungt å hilse med flaggene over hodet. Flaggene skal aldri røre bakken.

 

Påmelding


Håper været blir ok og at flaggborgen blir til glede både for vi som deltar og dem som ser på! 🙂

Del i sosiale medier
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments