Livet er 1000 ganger bedre

Fredag 20. februar 2009 var vi hjemme hos en leder i fiskelandsbyen Pamunugama. Denne ligger en kort båttur over lagunen fra Colombo og Sri Lankas hovedflyplass. Med ett lyses himmelen opp av noe jeg kjenner igjen fra TV-bildene under Irak-krigen i 1991, luftvernild. 7 Askerspeidere havner mitt oppe i den pågående krigen på Sri Lanka. I dag fikk jeg høre at freden er 1000 ganger bedre enn krigen de hadde da!

Hold dere midt i rommet

Rett etter at ilden starter, går vi ut i døråpningene for å titte. Himmelen spraker i spennende "fyrverkeri", men dette er ikke fyrverkeri, det er snakk om luftverngranater som sprenger på himmelen i forsøk på å skyte ned fly i luftrommet. Rask må jeg kommandere mine 6 speidere inn i midten av huset der de er tryggest. Både fly og granater kan dette ned og eksplodere på bakken!

Freden er dyrebar

Underveis i dette slår det meg; freden er dyrebar! Hva vi har i Norge er verdt å sette pris på og å kjempe for; slik at alle verdens mennesker kan oppnå dette. Når angrepet er over må vi sette oss ned å snakke om hva vi har vært igjennom og hva krig er for noe. Hvorfor fikk ikke speidere lov å se på "fyrverkeriet"? Jeg forteller at jeg hørte flyet passere over hustakene, og vi lærer senere fra media at flyet ble skutt ned ikke langt unna den flyplassen vi befinner oss i nærheten av.

Lang konflikt på Sri Lanka

Borgerkrigen på Sri Lanka varte fra 1972 til mai 2009. Vår reise i 2009 med speidere var i siste del av konflikten. Det beskrevne bombeangrepet var det siste LTTE (Tamiltigrene) gjennomførte mot regjeringsstyrkene i landet. Vi ble vitne til en avslutning av en lang og dyp konflikt mellom de to hovedfolkegruppene på Sri Lanka, Singalesere og Tamiler. I dag er det fred i landet!

1000 ganger bedre enn krig

Ridma er leder i Pamunugama YMCA som vi besøker i påsken. I dag lurte han på den nye sikkerhetspolitiske situasjon i Europa med økt russisk aktivitet. Etter en diskusjon på nett skrev han:

Fred er den beste tingen noen kan ha. Vi vet hvor viktig dette er. Livet er 1000 ganger bedre nå med fred enn tidligere tider. Så, majoriteten av folk på Sri Lanka, vil ikke gi sin støtte til noen som vil ødelegge freden!

Jeg skriver tilbake at det er sterkt å se han lever og får kjenne på disse endringene og at 1000 ganger bedre er en sterk uttalelse. Da svarer han like sterkt:

Liv uten frykt.... det kan ikke beskrives!

Gled deg til å få oppleve Sri Lanka

wp-1465714072696.jpg

Med stor respekt for disse som har levd og opplevd en lang konflikt har jeg reist til Sri Lanka siden 2001. Her traff jeg Ridma første gang dette året når jeg var med å startet opp KFUM-speiding på Sri Lanka. Den gang var han ungdom og 14-15 år, slik som de som reiser nå i påsken. Han levde midt i konflikten. Vi var på speiderleir med tamiler og singalesere sammen for å bygge fred. Nå er denne freden her og har vart mange år. I påsken skal du få oppleve det nye vakre Sri Lanka og møte speidergruppen som startet opp etter leiren i 2001. Vi besøker vår vennskapsgruppe Pamunugama YMCA!

 

Del i sosiale medier

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of